Jip van den Dool speelt deze zomer op het Oerol Festival 2019. Van 14 t/m 23 juni zal hij te zien zijn in het muziektheaterstuk ‘De ratten, de riten en het ritme’ van het Orkatercollectief. Samen met Reinout Scholten van Aschat, Mattias Van De Vijver en Jochem van Laarhoven.Onder leiding van Lars Doberman.

”Onze voorstelling heet De Ratten, De Riten en Het Ritme. Met Lars Doberman zijn we enorm gefascineerd door het sprookje de Rattenvanger van Hamelen. Een duister en grimmig sprookje, waarin ratten en kinderen door een fluitspeler worden betoverd en achter hem aanlopen. Vanuit muzikaal oogpunt is onze grootste vraag, wat speelde die Rattenvanger dan voor melodie? Wat is die verleiding die in muziek zit? Wat maakt dat we als mensen massaal los gaan en vervoering zoeken in concerten of clubs? Ons verlangen bevredigen in het ritme van de muziek? We als ratten achter de (ver)leider aan dansen?”

”Op Oerol zijn we nu ons eigen Doberman-monster-ritueel aan het creëren, waar het publiek onderdeel van is.”

”Als onderzoek voor het ritualistische aspect van onze voorstelling, zijn we naar een Benedictijnen klooster gegaan. Daar zaten we al om 06.15 bij de eerste dienst en hebben we een dag lang diensten ervaren van de monniken die daar leven. Zij hebben zes diensten, elke dag, op vaste tijden. Het was een bizarre maar te gekke ervaring. We konden zelfs met hoge uitzondering even praten met Thomas Quartier, een monnik en ritueelwetenschapper die ervoor heeft gekozen al zijn bezit op te geven en te gaan leven in het ritme van het klooster. Wel geeft hij buiten het klooster nog door het hele land lezingen. Hij werd zo enthousiast over ons concept, dat hij tijdens Oerol naar Terschelling komt om samen met ons een Oerol college te geven, en ook onze voorstelling te zien.”

”Op Oerol zijn we nu ons eigen Doberman-monster-ritueel aan het creëren, waar het publiek onderdeel van is. Een theatrale en muzikale sessie. Een poging tot vervoering. We hebben een gigantisch bos tot onze beschikking waarin we een bizarre en associatieve tocht hebben uitgezet over meerdere paden. Een dwaalbos, waarin je, nadat we je onze muziek en onze eigen versie van de Rattenvanger hebben gevoerd, visueel kan reflecteren.”

Voor meer info en kaarten klik hier

”Ik heb er ontzettend veel zin in!”

De ratten, de riten en het ritme
De Ratten, De Riten en de Ritmes Orkater/ Lars Doberman,
Concept, spel en muziek: Jip van den Dool, Reinout Scholten van Aschat, Mattias van de Vijver, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Jochem van Laarhoven,
scenografie: Jochem van Laarhoven, Bas van den Hurk,
Kostuums: Sanne Jansen,
dramaturgie: Marieke Gubbels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here